GIBANICA (Jugoslávie).

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / MOUČNÍKY / MOUČNÍKY SLANÉ / 




INGREDIECE: Těsto - 500g hladké mouky, 100 g oleje, lžíce octa, voda, sůl.
Náplň - 500g tučného tvarohu, 150g másla, 1 l mléka, 10 vajec.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy na zadělávání těsta prosijeme hladkou mouku, uděláme důlek, do kterého dáme sůl, ocet, olej a potřebné množství studené vody, vše dobře propracujeme tak, až je těsto tažné, hladké a nelepí se na mísu. Pak necháme půl hodiny odpočinout. Konzistence těsta má být jako na naše buchty, aby se dalo dobře rozválet. Úspěch přípravy spočívá v tom, že těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném vále je rozválíme na tenké placky, které jsou tenčí než na naše nudle, a to i v krajích. Takto vyválené placky rozdělíme na 10-12 dílů podle velikosti pekáčku, kde budeme Gibanicu péci asi 25 x 25 cm. Připravené jednotlivé díly mírně opečeme na plechu v horké troubě tak, aby se utvořily puchýřky. Zmíněný pekáček vymastíme máslem a připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh vymícháme se žloutky, 1 l mléka a osolíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce zamícháme do tvarohu. Opečené pláty těsta na okamžik ponoříme do zbývajícího mléka a položíme do připraveného pekáčku, pak navršíme souvislou vrstvu připraveného tvarohu. Tvaroh pak pomastíme rozpuštěným máslem a takto pokračujeme ve vrstvách až do výše asi deseti centimetrů. Pak potřeme i poslední vrstvu těsta rozpuštěným máslem a pomalu v troubě pečeme asi hodinu. Gibanicu můžeme přikrýt pokličkou. Při pečení několikrát propíchneme vidličkou. Hotová Gibanica je na povrchu upečená do zlatova a listy těsta se dají v krajích uvolnit.



GIBANICA (Jugoslávie). GIBANICA (Jugoslávie).



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  2,99 | Hodnotilo: 1356 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz